Wat is huiselijk geweld?

Huiselijk geweld is onder andere: slaan, vernederen, bedreigen, uitschelden of iemand dwingen tot seks. Het kan echt iedere vorm van geweld binnen een relatie aannemen. Het kan dus zowel lichamelijk geweld zijn, alsook geestelijk of seksueel geweld zijn.

Huiselijk geweld komt vaker voor dan je denkt en iedereen kan ermee te maken krijgen: vrouw of man, jong of oud. Vaak is huiselijk geweld tussen (ex)-partners en is het slachtoffer een vrouw. Maar ook mannen kunnen slachtoffer zijn. Wanneer er kinderen bij betrokken zijn, worden zij ook slachtoffer, omdat ze getuige zijn van het geweld tussen hun ouders.


Toen ik naar Nederland kwam, nam hij al mijn geld van mijn spaarrekening. Hoewel hij zei dat het voor een gezamenlijke rekening was, was ik het niet eens met deze transacties. Zijn karakter veranderde volledig.

- Anoniem

De kritiek die Bianca mij gaf kon ik niet verdragen. Mijn mannelijke trots was geraakt. Ik wilde op dat moment duidelijk maken dat ik de regels in huis bepaal.

- Harry (37)

Huiselijk geweld stopt niet vanzelf

Het is moeilijk om over huiselijk geweld te praten, omdat je je ervoor schaamt of omdat je denkt dat het aan jou ligt.  Hulp zoeken is dan helemaal uit den boze. Daarbij verwacht je dat het geweld vanzelf wel zal ophouden. Helemaal lastig wordt het wanneer je niet uit je relatie wilt stappen. Al deze reacties zijn heel begrijpelijk. Toch is het echt beter om hulp te zoeken en er met iemand over te praten. Want huiselijk geweld is niet normaal en stopt niet vanzelf. Meestal wordt het alleen maar erger.

Iemand die mishandeld wordt, praat hier niet snel uit zichzelf over. Dat komt door angst voor de pleger, door schaamte of door schuldgevoel. Echter kan ook iemand dubbele gevoelens hebben naar de pleger van het geweld. Een vrouw haat de agressie van haar man, maar tegelijkertijd houdt ze wel van hem.

Herstelgroepen

Perspektief organiseert herstelgroepen voor alle cliënten die willen werken aan hun herstel.

Lees hier het volledige document.